donderdag, juli 26, 2012

Je eigen persoonlijke helikopter was nooit dichterbij (video)Vliegen… Van Icarus tot Charles Lindbergh, allemaal probeerden ze het. En de voorbije honderd jaar heeft de mens bewezen dat het mogelijk is, maar enkel voor de enkele gelukkigen die er heel wat geld en tijd voor over hebben. Maar deze doorbraak zou je eigen helikopter wel eens heel wat dichterbij kunnen brengen!

Het Duitse onderzoeksteam E-volo deed vorig jaar al een geslaagde testvlucht met een bemande, elektrische helikopter met 16 rotoren. Zij zijn echter goed op weg om hun onderzoek richting de ultieme droom van elke vent te stuwen: een goedkope, gemakkelijk bestuurbare helikopter.

Zo zou dit jaar de eerste versie voor twee personen uitgeprobeerd worden, waarna in 2013 een commercieel model wordt gelanceerd. Bovendien wil men de vliegduur gevoelig uitbreiden: van 90 seconden naar 20 tot 30 minuten met één laadbeurt.

Voorlopig is de besturing bijzonder eenvoudig: de helikopter hangt in neutrale stand stabiel en beweegt niet. Wanneer je aan de bedieningsknoppen komt, gaat hij pas bewegen. Alle traditionele factoren waardoor vliegen moeilijk is, lijken met dit type van 'vliegtuig' overwonnen.

Toch zijn er nog enkele probleempjes: zonder een belangrijke doorbraak op het vlak van de batterijen blijft de vliegtijd heel beperkt. Een oplossing zou een hybride systeem kunnen zijn, waarbij er gebruik wordt van batterijen en een interne verbrandingsmotor, zoals de Toyota Prius nu al doet. Verder blijft het gewicht een remmende factor: hoe steviger en veiliger het toestel moet zijn, hoe meer gewicht er aan toe moet worden gevoegd. Uit de eerste prototypes moet blijken dat deze hindernissen echter overwonnen zullen worden.

De ultieme jongensdroom zou zo wel eens uit kunnen komen. Het wordt in ieder geval spannend uitkijken naar 2013!

Geen opmerkingen: