zaterdag, december 08, 2007

Digitale televisie Telenet

Ok, ik ben verkocht; ik heb héél lang getwijfeld of ik zou overschakelen van mijn good old analoge televisie naar digitaal.

Uiteindelijk is de beslissing gevallen, dank zij een super promotie.

Een vriendelijke Telenet-installateur is langsgekomen (we kregen de dag voor de afspraak zelfs nog een sms-je ter herinnering) en heeft alle bakjes en kabels aangesloten.

En vanaf nu kijk ik dus digitaal. We kregen er meteen een gratis digicorder bij. Waar ik vooral voor val is de mogelijkheid om iets gebruiksvriendelijker dan met onze video programma's op te nemen en achteraf weer te bekijken. Geen gehannes meer met doorspoelen en cassettes, wel een mooie digitale interface. Ook het time-shiften bekoort me wel: een lopend programma kan je even pauzeren, en daarna gewoon weer verder bekijken.
Wat tot nu toe nogal tegenvalt, is de traagheid waarmee kan gezapt worden. Overschakelen van het ene naar het andere kanaal is redelijk traag. Maar: gelukkig werkt ons 'oude bakje' nog steeds, voor die snelle zapsessies.

Ik ga dit nu een paar maandjes uittesten, en mijn bevindingen bijhouden. Jullie horen er later zeker meer over.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Het trage zappen is voornamelijk te wijten aan de gebruikte encodering, namelijk MPEG (2 of 4), hoe groter de GOP sequence, hoe langer het duurt eer je het beeld kan decoden. Je kan pas verder als het eerstvolgende I-frame binnen is, an hoe groter de GOP-sequentie, hoe langer dat kan duren.

Kleinere GOP-sequenties zappen sneller maar verlagen de kwaliteit op eenzelfde bandbreedte.

Kris zei

Laat ons vooral ook eens weten hoeveel kanalen je tegelijk kan opnemen, of je van je uitgebreider aanbod nu effectief ook gebruik maakt etc...

Ik blijfr nog wel naar mijn MythTV box kijken..

Anoniem zei

hallo,

ik zit nu ook een 2-tal weken op dig TV, maar met een normale decoder zonder HD. Ik had zelf reeds een DVD recorder met HD dus vond ik die van telenet wat overbodig.

Nu weet ik wel niet hoe ik digitaal kan opnemen op die DVD recorder, ook de vriendelijke telenet installateur kon/mocht me niet antwoorden op deze vraag. Iemand bruikbare tips?

Mvg,
Peter