vrijdag, mei 25, 2007

Robomow - eerste rit

Vandaag verder gewerkt met de Robomow. Door omstandigheden was het niet gelukt om op de dag van installatie de eerste testrit te doen. Dat is vandaag wel gelukt.

De Robomow was volledig opgeladen, en de detectiedraad rond het grasveld was al gelegd, zie het vorige verslag.

Vandaag was het dus kwestie van de eerste installatie te doen, en een testrit in gang te zetten. Eerlijk gezegd, ik was er een beetje bang voor - mijn ervaring met programmeerbare apparatuur leert me dat het meestal niet zo evident is om zo'n dingen op te starten.

Mijn angst was ongegrond.

Eerst moest het toestel een eerste initialisatie ondergaan - het noorden vinden als het ware. De bijgeleverde handleiding toonde duidelijk hoe dat moest, en met een paar drukken op de knoppen begon de Robomow rond te draaien en zichzelf te kalibreren.

Daarna een eerste verkenningstocht rond het grasveld: een paar toetsen, en het ding begon langzaam zijn toer te doen langs de detectiedraad. Op het einde zocht de machine zijn basisstation op, om zichzelf op te laden.

Ik moest even uitzoeken hoe het ding dan te programmeren, maar dat lukte redelijk goed. Nu staat hij op twee keer per week, dinsdag en vrijdag. Dan zal hij telkens het gazon kort houden.

Maar eerst toch eens uitproberen: zou hij het gras rijtje per rijtje afrijden? En zou hij niet verloren rijden buiten het grasveld? En wat met de randjes?

Hieronder een filmpje van het beest in actie:Al bij al, een vlekkeloze installatie. De eerste afrijbeurt ziet er ook goed uit: het afgereden gras wordt wel degelijk gemulched, en je ziet het niet liggen.

De machine gaat vrij willekeurig te werk, en rijdt willekeurig baantjes. Dus voor mensen die graag een mooi effen gestreept gazon zien, is dit niet het juiste toestel. Langs de andere kant, ik heb me laten wijsmaken dat regelmatig van rijrichting veranderen beter is voor je gazon.

De randjes van het gazon worden wel niet volledig afgereden. We installeerden de detectiedraad op de aangeduide 30 cm afstand van de rand - en op een aantal plaatsen zorgt dit er voor dat de Robomow niet tot het einde van het gazon gaat. Bovendien wordt rond het laadstation (dat ook op het grasveld staat) een rand ongemaaid gelaten.

Ik ben wel overtuigd van de machine - het zal me heel wat werk sparen. Nu eens een paar weken laten draaien, kijken wat dit voor resultaat zal geven.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dit ziet er zeer mooi uit. Wat zijn de bevindingen na 1 jaar gebruik?

Karl