zaterdag, juli 09, 2005

Storende geluiden weggefilterd

Britse technologen staan op het punt een apparaatje te ontwikkelen waarmee we ergerlijke geluiden uit onze omgeving kunnen bannen. Het gadget, Mute (demper) genaamd, bestaat uit twee minuscule oordopjes en een toestelletje dat amper zo groot is als een gsm. Het werd ontwikkeld in opdracht van het Britse Royal Institute for Deaf People (RNID) om mensen met gehoorproblemen te helpen. Met de Mute kunnen ze storend achtergrondgeluid wegfilteren. Al vlug zagen de makers in dat het toestel ook voor andere mensen nuttig kan zijn.

Het geluid van een drilboor nabij het kantoor kan met de Mute zo weggezapt worden, net als het geroezemoes op café wanneer je een conversatie wilt voeren. "We willen een product creëren waarmee men de geluiden in de omgeving onder controle kan krijgen", legt Chris Vanstone van het betrokken designbedrijf Human Beans uit. "De wereld wordt immers steeds lawaaieriger."

Die storm aan geluid kunt u binnenkort temmen door de Mute als een afstandsbediening in de richting van het storende geluid te houden. Met een geluidsgerichte microfoon wordt de individuele geluidsbron eruit gepikt. Het apparaatje samplet het geluid dat u niet meer wil horen en maakt er een spiegelbeeld van. Door beide golven tegelijkertijd af te spelen, neutraliseren ze elkaar.

De Mute is niet het eerste toestel waarmee men ergerlijke geluiden probeert te weren. Er is al de Goldfish, bestaande uit twee oordopjes, die de laatste tien seconden geluid opneemt. Wie de dopjes in heeft en iets niet heeft verstaan, kan terugspoelen om alsnog te horen wat hij gemist heeft.

"Het design van hoorapparaten is al die jaren nooit veranderd en wordt daardoor geassocieerd met gebrekkigheid", legt Neil Thomas van RNID uit. "We proberen de industrie nu te overtuigen van het immense potentieel van aantrekkelijk gestyleerde hoorproducten. Als die hun weg naar de markt vinden, zullen miljoenen mensen ze willen gebruiken." (HVG, De Morgen 20/06/05)

Geen opmerkingen: