vrijdag, juli 08, 2005

Beezzfree

Het gebeurt nog al te vaak dat ouders in allerijl met hun kinderen het ziekenhuis komen binnengestormd omdat hun oogappel een wespensteek heeft gekregen nadat die ongemerkt in hun drankblikje was binnengeslopen. Een bedrijf uit Roeselare heeft daar nu iets op gevonden. Een klein toestelletje doorboort een blikje of een kroonkurk en maakt op die manier een gaatje dat net groot genoeg is om er een rietje door te steken, maar te klein voor een bij of een wesp. Het accessoire heet Beezzfree en zou wel eens hét gadget van deze zomer kunnen worden.

Toen uitvinder Salvatore Maffeo het ding maakte, had hij eigenlijk een heel andere bedoeling voor ogen. "Het idee is ontstaan vanuit de problematiek van drugs in drankflesjes", legt Robert Krekelbergh uit, de zaakvoerder van het bedrijf dat het toestelletje nu gaat commercialiseren. "Maffeo wou verhinderen dat discotheekbezoekers ongewild xtc of andere drugs in hun drankflesje kregen. De uitvinding draaide dan ook in de eerste plaats daarom. Maar dat het ook wespen kan verhinderen om binnen te dringen, is natuurlijk mooi meegenomen."

De werking van Beezzfree is heel eenvoudig: je plaatst het toestel boven op je gesloten drankflesje of -blikje en met een simpele druk op de knop perforeert het een klein gaatje, dat net groot genoeg is om er een rietje in te stoppen. Die eenvoud wist ook de jury van de Wereldbeurs voor Innovatie te smaken. In 2003 reikte die de zilveren medaille uit aan Maffeo. Het was echter nog tot dit jaar wachten vooraleer hij geschikte kandidaten vond om het product in de handel te brengen. Wie het in huis wil halen, moet 10 euro neertellen.

Beezzfree heeft behalve de bescherming tegen bijen of drugs nog tal van andere voordelen. Zo vergroot de veiligheid voor kleine kinderen die uit een blikje drinken. Hun tong of vinger kan niet langer in de blikopening geklemd geraken en snijwonden zijn al helemaal uitgesloten. Het toestel kan eveneens aangewend worden om een pot confituur of mayonaise te doorboren die anders zo moeilijk open te krijgen is.

Nog een ander voordeel is dat de drank nu langer fris blijft. Door de kleinere opening ontsnapt het koolzuurgas minder snel en blijven de bubbels langer aanwezig. Het lipje hoeft ook niet meer opgeheven te worden; zo worden ook talloze frustraties de wereld uit geholpen omdat het lipje niet meteen wil meewerken of zelfs afbreekt bij het openen. Ten slotte is het blikje of flesje dankzij Beezzfree morsvrij. Als voortaan nog iemand de drank per ongeluk of met opzet omver stoot, hoeft dat niet noodzakelijk te betekenen dat de welkome verfrissing helemaal verloren gaat.

Beezzfree heeft inmiddels al een wereldwijd patent te pakken kunnen krijgen. Op die manier zouden op wereldvlak zeker tien miljoen apparaatjes over de toonbank moeten kunnen gaan. Een echte wespenplaag is er op dit moment nog niet in België. De brandweerdiensten kregen tot nu toe zelfs opvallend minder oproepen dan de vorige jaren om een wespennest te verwijderen. Als het de komende maanden echter weer zo warm wordt als in de zomer van 2003, zou dat wel eens snel kunnen veranderen. En in dat geval kan de Beezzfree heel wat mogelijke problemen voorkomen. (BDP, in De Morgen van 24/06/05)

Geen opmerkingen: